حضانت فرزند موضوعی است که بیشتر پس از طلاق مطرح می شود. حضانت در لغت به معنای پروراندن است و از کلمه حضن به معنای پهلو گرفته شده است. اما در اصطلاح حقوقی؛ ولایتی است بر کودک یا دیوانه، به منظور تربیت و پرورش وی و انجام اموری که به مصلحت اوست. در این مقاله از مستر دادیار سعی کرده ایم به طور کامل به مراحل قانونی، شرایط حاضن و… بپردازیم.
طلاق آثار مختلفی بر زن و شوهر، اطرافیان و مخصوصا فرزند آن ها دارد. به همین دلیل قوانینی برای حمایت از کودکان و در خصوص حضانت وضع شده تا آسیب هر چه کمتری به این معصومان وارد شود.
علارقم اینکه همیشه شنیده ایم که در قانون حضانت (چه دختر و چه پسر) تا هفت سالگی با مادر است. حضانت فرزند دختر از 7 تا 9 سالگی و حضانت فرزند پسر از 7 تا 15 سالگی با پدر است. بهتر است به این موضوع توجه داشته باشیدکه در هر زمانی و در هر سنی که حضانت داده شده به مصلحت کودک نباشد، حکم می تواند تغیر کند.
لذا قانونگذار تنها به مصلحت فرزند می اندیشد و در هر زمان که حضانت داده شده به مصلحت نبود شما می توانید دادخواست خود را برای تغیر حکم دادگاه و گرفتن این حق ثبت نمایید. البته شرایطی برای این موضوع تعیین شده است که به آن ها خواهیم پرداخت.
مراحل قانونی گرفتن حضانت فرزند
منظور از حاضنه، مادر و حاضن پدر کودک است. قانونگذار برای شخصی که حضانت فرزند به او سپرده می شود نیز شرایطی را تعیین کرده است.
شرایط سقوط حضانت که با به وجود آمدن این دلایل می توانید دادخواستی برای گرفتن حضانت ثبت نمایید:
از موارد انحطاط اخلاقی می توان به مسکر بودن و اعتیاد شخص نام برد. چرا که شخص معتاد به حاشیه جامعه رانده می شود و چون نمی تواند شغلی پیدا کند دست به انواع بزهکاری ها می زند. لذا تربیت و حتی خوده کودک به خطر می افتند مخصوصا اگر فرزند دختر باشد. در صورت اعتیاد و انحطاط اخلاقی پدر و مادر حضانت به پدر بزرگ (پدر پدر کودک) سپرده می شود. البته اگر او هم دارای مشکل باشد دادگاه حضانت را به شخص دیگری بنا به مصلحت می سپارد و نفقه و کلیه هزینه ها را از پدر و مادر وی می گیرد.
شرایط سقوط حضانت
حضانت فرزند در طلاق توافقی کاملا واضح است. در طلاق توافقی زن وشوهر می توانند بر سر این موضوع توافق کنند. اگر طبق توافق حضانت به مادر داده شود همچنان پدر مسئول تامین هزینه و نفقه فرزند است. اگر پدر از پرداخت نفقه امتناع کند نتیجه آن بین شش ماه تا دو سال حبس خواهد بود.اگر توافقی بر سر حضانت صورت نگیرد دادگاه در این خصوص طبق قوانین تصمیم گیری خواهد کرد.
تحت هیچ شرایطی حق ولایت پدر و خاندان پدری چه در طلاق توافقی و چه در طلاق از طرف زن قابل معامله و اسقاط نیست. این موضوع را در نظر بگیرید که قانونگذار تنها بنا به مصلحت کودک تا سن هفت سالگی تنها حق حضانت فرزند را به مادر داده است.اما بنا به توافق طرفین چه در طلاق توافقی و چه در طلاق خلع، طلاق رجعی و… مرد می تواند حضانت را به زن بدهد.
این تکلیف قبل از طلاق با پدر و مادر است و اگر به هر دلیلی از حضانت فرزند خود سر باز زنند، در حالی که شرایط حضانت را دارا می باشند. دادگاه آن ها را ملزم به این کار می کند چرا که حضانت تکلیف و تعهد است. کسی نمی تواند از زیر تعده شانه خالی کند.اگر پدر و مادر در دوران قبل از طلاق به سر می برند و جدا از هم زندگی می کنند. قوانین حضانت همچون بعد از طلاق می باشد یعنی تا هفت سالگی با مادر است.
حضانت فرزند قبل از طلاق
همچنین اگر طلاقتان، طلاق توافقی بوده باید نسخه ای از سند توافقنامه را نیز همراه داشته باشید.
برای گرفتن حضانت قطعی و دائم همراه مدارک ذکر شده به دفتر وب سایت حقوقی مستر دادیار مراجعه کرده تا تیمی از وکلای زبده کشور پرونده شما را برسی نمایند.
همچنین می توانید از مشاوره رایگان مستر دادیار استفاده کنید.